Het identificeren van een huisdier gebeurt met een nagenoeg pijnloze injectie waarbij een microchip met een uniek nummer van 15 cijfers onder de huid geplaatst wordt. Dit nummer wordt in een centrale Belgische databank gekoppeld aan de gegevens van het dier en deze van de eigenaar. Verderop in dit document lichten we het nut van deze wetgeving toe.
Zorg voor juiste en toegankelijke gegevens
Het is natuurlijk van belang dat de geregistreerde gegevens correct zijn, met name het telefoonnummer is cruciaal om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk herenigd kan worden met je huisdier als deze verloren gelopen is.
Gelet de regelgeving omtrent privacy zijn alle gegevens in de registratiedatabanken onzichtbaar gemaakt op 1 mei 2021. Dit botst natuurlijk met de bedoeling van deze databanken. Zelfs de politie kan deze gegevens niet meer raadplegen. Daarom is het belangrijk om toestemming te geven om je gegevens opnieuw publiek te maken. Bij Iscavets maken we er een erezaak van om dit voor elke patiënt bij het bezoek aan onze dierenartsenpraktijk te controleren en desgewenst aan te passen.
Je kan dit ook zelf doen. Voor een hond helpt dit instructiefilmpje je erbij. Voor een kat helpt dit instructiefilmpje je erbij.
Aarzel niet om je gegevens publiek te zetten. Voor een zoekopdracht heb je het unieke nummer van de microchip nodig die je bekomt door de chip uit te lezen bij het dier met een chiplezer. Bovendien laat een geslaagde zoekopdracht enkel de naam van de eigenaar en het telefoonnummer zien.
Algemene regels
Je mag geen hond of kat aanschaffen die niet gechipt en geregistreerd is. Je mag ook geen hond of poes verkopen of (gratis) weggeven die niet gechipt en geregistreerd is.
Als je verhuist uit het buitenland zorg je best zo snel mogelijk via de dierenarts voor de registratie in de respectievelijke databanken. Hiervoor wordt je dier niet opnieuw gechipt. Dit is hoe dan ook wettelijk verplicht binnen de 8 dagen als je minstens 6 maand in België zal verblijven.
Identificatie van honden, katten en fretten is een vereiste als je je huisdier wil meenemen op reis.
Specifiek voor de hond
- Elke hond moet gechipt en geregistreerd zijn ten laatste op 8 weken, of eerder als het dier van eigenaar verandert.
- Elke hond moet een Europees paspoort hebben.
Specifiek voor de kat
- Alle poezen geboren vanaf 1 september 2012 (uit asiel) of 1 september 2014 (van kweker of particulier) moeten gechipt en geregistreerd zijn (CatID of IDChips).
- Alle poezen geboren na 8 augustus 2017 moeten gechipt en geregistreerd zijn in CatID vóór de leeftijd van 12 weken, of eerder als het dier van eigenaar verandert.
- De registratie in de oude private databank van IDChips is voldoende mits je dier geregistreerd werd vóór 1 november 2017 en mits het dier sindsdien niet van eigenaar veranderd is. Bijkomende registratie in CatID is natuurlijk wel toegelaten.
- Ongeacht de leeftijd moet een poes geregistreerd zijn in CatID bij een verandering van eigenaar.
- Elke kat geboren na 31 augustus 2014 moet ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn vóór de leeftijd van 5 maand of eerder bij verandering van eigenaar. Enige uitzondering hierop is voorzien voor erkende kwekers en voor dieren die bestemd zijn voor export.
- Een kat mag maar moet geen Europees paspoort hebben. Als je je poes meeneemt naar het buitenland is dit wel verplicht.
Voordelen verbonden aan een microchip
- Het voornaamste is in elk geval de hereniging van een dier met zijn eigenaar. De microchip is natuurlijk geen afstandsdetectiesysteem, maar heel vaak vinden mensen een poes in de tuin waarvan ze niet weten of ze een eigenaar heeft. Of een hond zwerft op straat. Flyers en oproepen via Facebook kunnen helpen, maar vergen veel tijd en zijn lang niet altijd vruchtbaar.
- Er zijn ook een paar situaties waar de tijd meer dringt: als een ziek of gewond dier zonder eigenaar bij de dierenarts gebracht wordt. Soms moeten snel beslissingen genomen kunnen worden.
- Er bestaan honden- en kattenluiken die enkel reageren op de geprogrammeerde identificatienummers. Zo kunnen je eigen dieren vrij binnen en buiten zonder dat andere dieren ongewenst binnen kunnen.
- Er bestaan ook voederbakken die reageren op de microchip wat bijzonder handig kan zijn als je meerdere dieren in huis hebt en waar ze mekaars eten niet mogen opeten.
- Regelmatig worden door de brandweer overleden dieren van de straat gehaald. Dierenartsenpraktijk Iscavets heeft hen een microchiplezer cadeau gedaan zodat zij de eigenaar van een overleden geïdentificeerd dier kunnen contacteren. Te horen krijgen dat je poes overleden is, is natuurlijk niet prettig maar zo hoeven de eigenaars ten minste niet langdurig met hoop en twijfel te blijven zitten over wat met hun dier gebeurd is.
- Een unieke identificatie is logischerwijs een basisvereiste om een huisdierverzekering te kunnen afsluiten.
- Een microchip vermijdt ook dat je poes een nutteloze ingreep ondergaat mocht ze gevangen worden tijdens een zwerfkattenactie.
Dierenartsenpraktijk Iscavets beschikt over de nodige uitrusting om microchips te lezen en te plaatsen.