Spring naar de inhoud

Sterilisatie van de hond

In de volksmond wordt gesproken van sterilisatie wanneer een teefje onvruchtbaar gemaakt wordt. Toch is dit strikt gezien ook een castratie gezien een deel van het geslachtsapparaat (eierstokken en soms ook de baarmoeder) verwijderd wordt. Het is een relatief eenvoudige ingreep waarbij de buik open gemaakt wordt onder volledige verdoving. Dit gebeurt onder vorm van een dagopname, waarbij de hond nuchter naar de praktijk gebracht wordt en nog dezelfde dag vrolijk naar huis wandelt. Dankzij het hechten in de huid en het gebruik van pijnmedicatie is een kraag of een body doorgaans niet nodig. Wel krijgen ze altijd pijnmedicatie mee naar huis voor een paar dagen.
Sterilisatie heeft zeker voordelen. Ze worden niet loops (dus geen bloedverlies in huis, niet aantrekkelijk voor reuen, geen gedragsveranderingen die gepaard gaan met de loopsheid en geen schijnzwangerschap na de loopsheid) en ongewenste nestjes worden vermeden. Een aantal vaak voorkomende medische problemen worden ook vermeden (baarmoederontsteking, melkkliertumoren), afhankelijk van de leeftijd waarop de ingreep uitgevoerd wordt.
Soms is de ingreep noodzakelijk op oudere leeftijd als ze bvb een baarmoederontsteking (pyometra) krijgen of als ze suikerziekte (diabetes mellitus) ontwikkelen.
Na de ingreep moet je goed opletten dat je dier niet te dik wordt, maar met een aangepaste voeding, voldoende beweging en de nodige discipline hoeft dit geen probleem te vormen. Sommige teven kunnen incontinent worden: dit gebeurt vooral als de ingreep bij grote rassen vóór de eerste loopsheid uitgevoerd wordt en als ze te dik worden. Gelukkig is dit meestal eenvoudig te verhelpen met medicatie. Soms treden lichte veranderingen in de vacht op. Sommige vormen van kankers kunnen bij bepaalde rassen iets vaker voorkomen als ze gesteriliseerd zijn, hoewel dit altijd moet gekaderd worden: veel van deze kankers komen hoe dan ook niet vaak voor. Goed overleg met de dierenarts is dus belangrijk.
De ingreep kan op elke leeftijd uitgevoerd worden, mits de periode van de loopsheid en de aansluitende 2 maanden vermeden worden. Toch wordt de ingreep best op jonge leeftijd uitgevoerd om gezondsheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen. In elk geval is het een fabeltje dat een teef een nestje moet gehad hebben voor haar fysieke of mentale gezondheid.
Sterilisatie is ook endoscopisch (met een kijkoperatie) mogelijk. Deze techniek bieden wij niet aan in de praktijk omdat onze ervaring leert dat de klassieke ingreep, met een correct pijnbestrijdingsprotocol, geen langere herstelperiode geeft.
Er bestaan ook diverse inspuitbare preparaten die de loopsheid tijdelijk kunnen onderdrukken. Het risico op ontwikkeling van baarmoederontsteking of melkkliertumoren wordt hierdoor wel vergroot, zelfs na een eenmalige prik.
Chirurgische sterilisatie is de meest efficiënte en betrouwbare manier van contraceptie, die het goedkoopst is op middellange termijn, en die het minste risico inhoudt voor de toekomstige gezondheid van het dier. Het is een chirurgische ingreep die wij heel courant uitvoeren en met een minimaal risico voor de hond.