Iscavets - Tandverzorging bij de dierenarts

Tandproblemen zijn frequent bij honden en katten. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de dieren vanaf 3 jaar in min of meerdere mate last heeft van tandproblemen. Als niet tijdig ingegrepen wordt, ontstaat onomkeerbare schade aan tanden, tandvlees en kaakbeenderen.

Tandproblemen kunnen voorkomen worden door de opbouw van tandsteen tegen te houden. Als eigenaar heb je hierin een belangrijke opdracht: het voornaamste is het dagelijks poetsen van de tanden. Maar zelfs als dit lukt, sluit dit een regelmatige tandverzorging bij de dierenarts onder verdoving niet uit. Vergelijk maar met ons: wij poetsen ook dagelijks en toch gaan we naar de tandarts voor een jaarlijks onderhoud.

Soms verlopen de tandproblemen ook een hele tijd ongemerkt zodat ze al in een verder gevorderd stadium zitten. Een tandverzorging onder verdoving is dan niet alleen nodig om pijn weg te nemen, maar ook om infecties, die zich via de bloedbaan kunnen verspreiden, te voorkomen.

Het reinigen (tandsteen verwijderen en polijsten) van de tanden gebeurt onder anesthesie omdat ook de zone onder het tandvlees behandeld moet worden. Hierbij gebruiken we scherpe instrumenten en een watergekoelde ultrasone scaler, waarbij kleine ongecontroleerde bewegingen van het hoofd snel kunnen leiden tot schade. Het scalen van de tanden onder het tandvlees is altijd oncomfortabel. Bij mensen is dit mogelijk zonder anesthesie omdat wij gewillig meewerken. Dieren doen dit niet. Het verwijderen van alleen het zichtbare tandsteen is noch effectief noch nuttig. Het zorgt er enkel voor dat de tanden er beter uitzien en leidt zo tot een vals gevoel van veiligheid.

Bovendien kunnen veel aandoeningen van de mondholte enkel vastgesteld worden bij een grondig onderzoek onder anesthesie. Soms kunnen gaatjes in de tanden vastgesteld worden door zorgvuldige controle, soms is dentale radiografie nodig. Ook dit kan alleen onder algehele anesthesie. Tanden die niet te redden vallen, worden verwijderd.

Een moderne anesthesie, samen met monitoring en ondersteuning, brengen weinig risico met zich mee. De patiënten worden geïntubeerd, zodat vuil en bacteriën niet in de luchtpijp geraken.

Dierenartsenpraktijk Iscavets beschikt zowel over een anesthesietoestel, met de mogelijkheid om te beademen, als over de nodige toestellen voor de anesthesiebewaking. Daarnaast zijn we ook uitgerust met een dentale unit en een toestel om digitale radiografieën te maken van de tanden.

DAP Iscavets

Website designed by Designproject.be

Wettelijke vermeldingen |

Privacyverklaring