Iscavets - Elektronische identificatie

Het identificeren van een huisdier kan op 2 manieren: via een tatoeage of via een microchip. Tatoeages zijn intussen in onbruik geraakt. Microchips worden via een nagenoeg pijnloze injectie onder de huid geplaatst en bevatten een uniek nummer. Dit nummer wordt in een centrale Belgische databank gekoppeld aan de gegevens van het dier en deze van de eigenaar. Het is evenwel geen systeem waarmee je het dier op afstand kan detecteren.

De identificatie en registratie van een hond is sinds 1998 verplicht in België. De identificatie en registratie van poezen is sinds 2014 verplicht vooraleer ze van eigenaar veranderen. Overigens is identificatie van honden, katten en fretten verplicht als u uw huisdier wil meenemen op reis.

Naast de wettelijke verplichting zijn er zeker ook andere voordelen verbonden aan een microchip.

  • Het voornaamste is in elk geval de hereniging van een dier met zijn eigenaar. De microchip is natuurlijk geen afstandsdetectiesysteem, maar heel vaak vinden mensen een poes in de tuin waarvan ze niet weten of ze een eigenaar heeft. Of een hond zwerft op straat. Flyers en oproepen via Facebook kunnen helpen, maar vergen veel tijd en zijn lang niet altijd vruchtbaar.
  • Er zijn ook een paar situaties waar de tijd meer dringt: als een ziek of gewond dier zonder eigenaar bij de dierenarts gebracht wordt. Soms moeten snelle beslissingen genomen kunnen worden.
  • Er bestaan honden- en kattenluiken die enkel reageren op de geprogrammeerde identificatienummers. Zo kunnen je eigen dieren vrij binnen en buiten zonder dat andere dieren ongewenst binnen kunnen.
  • Er bestaan ook voederbakken die reageren op de microchip wat bijzonder handig kan zijn als je meerdere dieren in huis hebt en waar ze mekaars eten niet mogen opeten.
  • Regelmatig worden door de brandweer overleden dieren van de straat gehaald. Dierenartsenpraktijk Iscavets heeft hen een microchiplezer cadeau gedaan zodat zij de eigenaar van een overleden geïdentificeerd dier kunnen contacteren. Te horen krijgen dat je poes overleden is, is natuurlijk niet prettig maar zo hoeven de eigenaars ten minste niet langdurig met hoop en twijfel te blijven zitten over wat met hun dier gebeurd is.
  • Een unieke identificatie is logischerwijs een basisvereiste om een huisdierverzekering te kunnen afsluiten.
  • Een microchip vermijdt ook dat uw poes een nutteloze ingreep ondergaat mocht ze gevangen worden tijdens een zwerfkattenactie.

Dierenartsenpraktijk Iscavets beschikt over de nodige uitrusting om microchips te lezen en te plaatsen. Voor kleine hondenrassen en voor poezen gebruiken wij een aangepaste kleine microchip zodat deze zelfs bij naaktpoezen niet of nauwelijks zichtbaar is.

DAP Iscavets

Website designed by Designproject.be

Wettelijke vermeldingen |

Privacyverklaring