Iscavets - Gemeentelijk zwerfkattenplan

Een poes kan al vruchtbaar zijn op de leeftijd van ongeveer 5 maand. Meerdere nestjes per jaar met meerdere kittens die nog in hetzelfde jaar vruchtbaar kunnen worden: het wordt al snel een probleem dat moeilijk te overzien is en dat leidt tot zwerfkatten die voor heel wat overlast kunnen zorgen.

Zwerfkatten zijn altijd afkomstig van huiskatten. Dit is een belangrijke boodschap voor elke poezeneigenaar: neem uw verantwoordelijkheid op en laat je poes tijdig onvruchtbaar maken. Het krijgen van een nestje levert geen enkel gezondheidsvoordeel op voor uw poes, noch mentaal, noch fysiek. Het draagt alleen bij tot het zwerfkattenprobleem en kan leiden tot overdracht van besmettelijke ziekten (zoals kattenaids).

Zwerfkatten vormen een complex probleem en de gemeente Overijse neemt hierin zijn verantwoordelijkheid op. Als u een zwerfkattenprobleem opmerkt, kan u de gemeentelijke Milieudienst contacteren (02/785.34.53). Via een samenwerking met Vetas vzw worden vangkooien geplaatst, de gevangen dieren worden naar een dierenarts gebracht waar ze onvruchtbaar gemaakt worden en vervolgens worden de dieren terug geplaatst waar ze gevangen werden.

Dierenartsenpraktijk Iscavets is een van de praktijken waarmee de gemeente Overijse samenwerkt. Wij nemen deze opdracht ter harte en omringen deze poezen met alle nodige zorgen met respect voor hun verwilderde natuur: ze worden warm gehouden in een rustige ruimte, ze worden uitgevast en geopereerd met de nodige pijnmedicatie, ze kunnen rustig ontwaken in een verwarmde ruimte en ze worden zo snel mogelijk terug vrijgelaten in hun oorspronkelijke omgeving met een uitwendig zichtbaar merkteken dat voorkomt dat ze een tweede keer geopereerd worden. Het is slechts bij hoge uitzondering dat hiervan afgeweken wordt: als het dier na verdoving dusdanig ziek blijkt te zijn dat het niet zonder lijden in de natuur kan overleven, wordt de poes op een rustige manier uit haar lijden verlost.

DAP Iscavets

Website designed by Designproject.be

Wettelijke vermeldingen |

Privacyverklaring