Iscavets - Op reis en je huisdier gaat mee

Bij de voorbereiding van een lekker luie vakantie hoort ook een geschikte oplossing zoeken voor de huisdieren van het gezin: gaan ze mee of blijven ze thuis? Beide hebben hun voor- en nadelen en de beste oplossing is vaak ook afhankelijk van het dier. Eén motto moet centraal staan: vakantie hoort ook leuk te zijn voor je huisdier.

Bob, Minou en Fred gaan mee

Huisdieren meenemen op vakantie kan zowel een fantastische ervaring zijn als een enorme belasting. Overdenk dit goed op voorhand.
Het is in elk geval belangrijk vooraf te informeren op het vakantieadres of huisdieren welkom zijn en welke regels van toepassing zijn in het land van bestemming. Neem ook de reisduur, de reiswijze, het klimaat van de bestemming en de conditie van je huisdier in overweging. Sommige huisdieren verdragen bijvoorbeeld geen autoreizen of te hoge temperaturen. Andere zijn erg aan huis gehecht en doe je geen plezier met een uitstap naar het buitenland. Houd ook rekening met de nodige voorbereidende stappen bij de dierenarts om het dier legaal te kunnen meenemen.
En tot slot, neem in overleg met de dierenarts de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je huisdier op vakantie een ziekte oploopt.

Tips and tricks on the way…

Op vier wielen

Sommige (jonge) honden zijn helemaal niet gewend om met de auto te reizen, dus is het verstandig om op voorhand een paar korte tripjes te maken. Zo weet je reeds vóór je vertrek hoe je dier zich zal gedragen en of eventueel medicatie om reisziekte te voorkomen nodig zal zijn.
Een hond moet op een veilige en comfortabele plaats in de auto zitten. Een autokennel is doorgaans aan te raden. In sommige landen, zoals Duitsland, is het verplicht om een hondengordel te gebruiken. Katten zitten liefst in een kleine beschermde omgeving waarin ze zich sneller veilig voelen. Een transportkooi is dus aan te raden, ook omwille van de veiligheid van chauffeur en inzittenden. Om de twee uur stoppen, is geen overbodige luxe, zowel voor de huisdieren, als voor de chauffeur en de inzittenden. Zorg voor voldoende drinkwater voor onderweg, want op veel plaatsen is het kraantjeswater niet drinkbaar. Eten kan je geven op de normale tijdstippen.
Houd de temperatuur in de auto aangenaam, niet te warm en niet te koel. Denk eraan dat de temperatuur in een stilstaande auto erg kan oplopen. Dieren onbewaakt achterlaten in een afgesloten auto die niet beschut is tegen de zon kan snel leiden tot de dood.
Leg voldoende poepzakjes bereikbaar in de auto. Zowel voor honden als katten kan de stress van de reis gevoelig verminderd worden door het gebruik van aangepaste feromonen. Indien nodig kan ook medicatie tegen wagenziekte gegeven worden. Spreek hierover met je dierenarts.

Hoog in de lucht

In het vliegtuig moeten de meeste honden en katten in een sky kennel, die aan bepaalde voorwaarden (IATA-normen) moet voldoen. Neem vooraf contact op met de vliegtuigmaatschappij waarmee je gaat vliegen. Sommige vliegmaatschappijen hanteren een vast tarief, andere passen een tarief toe voor overgewichtbagage. Maak je huisdier vooraf gewoon aan de kennel. 24 uur voor de reis geef je wat licht verteerbare voeding. Drinkwater mag onbeperkt ter beschikking blijven. Doorgaans wordt het gebruik van kalmeermiddelen, zoals acepromazine, afgeraden en zelfs verboden. Deze kunnen, samen met de verandering van de luchtdruk in het vliegtuig, enorme schommelingen in de bloeddruk van de dieren veroorzaken. Ook hier kan zowel voor honden als katten de stress van de reis gevoelig verminderd worden door het gebruik van aangepaste feromonen en eventueel medicatie tegen wagenziekte. Spreek erover met je dierenarts.

Op het water

Vermits honden en katten zeeziek kunnen worden, is het ook hier belangrijk om op voorhand indien mogelijk een paar korte tripjes met het dier te maken.
Honden kunnen in principe wel zwemmen, maar een zwemvest is geen overbodige luxe. Poezen horen best in een transportkennel. Ook hier kan zowel voor honden als katten de stress van de reis gevoelig verminderd worden door het gebruik van aangepaste feromonen en eventueel medicatie tegen wagenziekte. Spreek erover met je dierenarts. Vergeet zeker ook de poepzakjes niet.

Zalig op de plaats van bestemming

Breng in het hotel het personeel op de hoogte van de aanwezigheid van je hond, om zo het risico op ontsnappingen te minimaliseren. Voorzie de halsband van je trouwe viervoeter met een identificatieplaatje of koker met je vakantieadres en GSM-nummer (met landnummer). Neem ook een foto van je huisdier mee. Indien hij toch alleen op verkenning gaat, kan je hem met een foto makkelijker terugvinden. Zoek alvast de gegevens van een dierenarts uit de buurt, je weet maar nooit. Besteedt voldoende aandacht aan het klimaat om hitteslag en zonnebrand te voorkomen. Meestal is de temperatuur op vakantie veel hoger dan de hond of kat gewend is. Voor een fret kunnen temperaturen boven de 30 graden fataal zijn. Zorg er steeds voor dat je dier in de schaduw kan. Dieren kunnen immers niet afkoelen via zweetklieren zoals mensen dat kunnen. Het afkoelingsmechanisme bij hen is grotendeels beperkt tot hijgen. Dieren met een dunne pels of weinig behaarde delen zijn vaak gevoelig voor zonlicht en kunnen zelfs zonnebrand oplopen. De gevoelige zones beschermen met zonnebrandcrème is dan geen overbodige luxe. Voorkom zeker te zware inspanningen tijdens grote hitte, met name tijdens de warmste uren van de dag. Als de hond thuis niet gewend is om lange wandelingen te maken, bouw je deze tijdens de vakantie best geleidelijk op. Houd de hond aan de leiband. Dit is vaak niet alleen een wettelijke verplichting, maar kan ook veel onheil voorkomen. Zorg steeds voor voldoende drinkwater. In regio’s waar het kraantjeswater niet drinkbaar is voor de mens, of waar aangeraden wordt om uitsluitend fleswater te nuttigen, gelden deze voorzorgsmaatregelen even goed voor onze huisdieren. Geef bij voorkeur de voeding die je huisdier ook thuis gewoon is. Indien je huisdier al medicatie neemt, vergeet deze dan niet mee te nemen op reis.

Kleine en minder kleine kwaaltjes

Huidwonde

Bij een diepe wonde of erg bloedverlies is het aan te raden een dierenarts te contacteren. Bloedende wonden kan je proberen stelpen door druk uit te oefenen met een propere doek of met een verband. Een verband mag niet te lang strak blijven zitten om afsnoering te voorkomen. Eens de bloeding gestelpt moet de wonde gereinigd en ontsmet worden.

Oververhitting of hyperthermie

Als je dier ondanks alle voorzorgen toch oververhit geraakt, moet je het zo snel mogelijk afkoelen. Breng je dier meteen naar een koele plaats. Omzwachtel de poten met natte handdoeken. Dankzij de relatief grote oppervlakte verloopt de afkoeling zo het efficiëntste. Sproei je dier niet af met te koud water, want dit kan leiden tot onderkoeling. Eens de temperatuur onder de 39°C gezakt is, ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Geef kleine hoeveelheden water als je dier bij bewustzijn is.

Insectenbeten

Bijen, hommels en wespen kunnen pijnlijke steken veroorzaken. Deze prikken kunnen gevaarlijk zijn als je dier allergisch is, of als de steek op een verkeerde plaats zit. Leg ijs (ijsblokjes of cold pack instant) in doek gewikkeld op de steekplaats. Dit vermindert de zwelling en verlicht de pijn. Als de angel er nog in zit, verwijder deze dan met een pincet. Indien je dier moeilijk ademt, of algemene symptomen ontwikkelt, zoals kortademigheid, rusteloos of net loom, diarree of braken, begeef je dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Muggen en zandvliegen

Muggen en zandvliegen kunnen in sommige regio’s ziekten overdragen, zoals leishmaniose en hartwormziekte. Deze insecten zijn vooral actief na 16 uur en tegen de ochtend. Het gebruik van een ventilator, muggengaas of een muskietennet kan behulpzaam zijn. Daarnaast kan je ook preventieve medicatie geven, in overleg met je dierenarts.

Teken

Teken kunnen ook ziekten overbrengen (babesiose, ziekte van Lyme, ehrlichiose. Controleer je dier zeker dagelijks op teken en verwijder deze desgevallend zo spoedig mogelijk op een correcte wijze. Gebruik hiervoor een tekenhaak. De teek vooraf verdoven met alcohol is overbodig. Je kan kan ook preventieve medicatie geven, in overleg met je dierenarts.

Kwallen

Kwallen kunnen ook zeer vervelend zijn. Als er kwallen gesignaleerd zijn, laat je je hond best niet in het water. Als hij toch in contact komt met een kwal zal er een brandplek ontstaan op de plaats waar de netelcellen geprikkeld hebben. Wrijven of krabben op de brandplek is geen goed idee. Je hond eraan laten likken, is ook te vermijden omdat er nog sporen gifstof op de vacht aanwezig kunnen zijn, die op hun beurt de mond irriteren. Leg een kompres met huishoudazijn op de plek. IJsblokjes (of cold pack instant) in een doek gewikkeld, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.

Salmonellose

Salmonella krijgen zowel mensen als dieren meestal door het eten van kip of door besmetting via een ander hond of kat die salmonella uitscheidt. Besmetting kan leiden tot ernstige diarree met algemene ziekte. Vermijd dus om tafelresten te geven aan je dier en vermijd contact met andere dieren.

Haakwormen

Haakwormen komen voor in Zuid-Europa en zijn gevaarlijker dan de maagdarmwormen die hier bij ons voorkomen. Ze haken zich met hun scherpe haken vast in de darmwand van de hond en voeden zich met het darmslijmvlies, met als gevolg een bloederige diaree. Deze kan zodanig erg zijn dat de hond kan sterven van bloedarmoede. De haakworm is gevoelig aan de meest courante ontwormingsmiddelen.

Entingen

Hoewel de vaccinatie tegen hondsdolheid de enige enting is die wettelijk nodig is om te reizen, is het toch raadzaam dat je dier ook met de andere entingen in orde is. Vergeet zeker niet het Europees paspoort mee te nemen.

Echinococcus

Echinococcus wordt ook wel de vossenlintworm genoemd. Als onze honden of katten met deze worm besmet worden, door het eten van een besmette tussengastheer (rat of muis), hebben ze er zelf weinig hinder van. Voor de mens echter kan deze worm dodelijk zijn. De mens besmet zich door het aaien van besmette honden of katten, door het opeten van ongewassen bosvruchten en door contact met dode vossen of hun uitwerpselen.

DAP Iscavets

Website designed by Designproject.be

Wettelijke vermeldingen |

Privacyverklaring