Iscavets - Uw huisdier blijft thuis

Bob, Minou en Fred blijven thuis

Bij de voorbereiding van een lekker luie vakantie hoort ook een geschikte oplossing zoeken voor de huisdieren van het gezin: gaan ze mee of blijven ze thuis? Beide hebben hun voor- en nadelen en de beste oplossing is vaak ook afhankelijk van het dier. Eén motto moet centraal staan: vakantie hoort ook leuk te zijn voor je huisdier.

Op logement bij buren, vrienden of familie

Dit is vaak een goede oplossing voor hond en fret, omdat ze niet hoeven te wennen aan een ander klimaat terwijl ze nog steeds kunnen genieten van individuele aandacht. Deze aandacht is vaak uitgebreider dan in het gewone familieleven, zodat het ook voor het dier een beetje vakantie is. Bovendien is het makkelijk om het gewone dieet verder te geven. Voor poezen is deze oplossing vaak stresserend omdat ze moeilijker wennen aan een nieuwe omgeving en omdat het doorgaans niet mogelijk is om ze buiten te laten gaan. Vergewis je ervan dat je gastheren over voldoende capaciteiten en discipline beschikken als je dier medicatie nodig heeft.

Housesitter

Natuurlijk kan een bekende tijdelijk inwonen in je huis, zodat je dieren hun eigen voeding krijgen en in hun vertrouwde omgeving blijven, wat vooral belangrijk is voor poezen. Zo is tevens het huis bewoond, wat ongewenst bezoek kan afschrikken, en tegelijk worden de planten verzorgd. Kies natuurlijk een betrouwbaar persoon en maak er goede afspraken mee. Indien je dier medicatie nodig heeft, is het ook hier van belang je ervan te vergewissen dat die persoon over voldoende capaciteiten en discipline beschikt. Er bestaan professionele organisaties die dergelijke house sitting aanbieden, waarbij het meestal senioren zijn die komen inwonen. Maak vooraf kennis met de housesitter en maak duidelijke afspraken.

Thuisverzorging

Je kan ook aan buren, vrienden of familie vragen om meermaals per dag de dieren te komen voeden, verzorgen, eventueel uit te laten en van enige aandacht te voorzien. Je huisdier moet dan wel een langere periode zonder gezelschap van zijn baasjes aankunnen en dat is niet altijd het geval. Opnieuw gelden dezelfde opmerkingen als medicatie moet toegediend worden.

Petsitter

Sommige mensen zijn bereid, al dan niet mits vergoeding, dieren op te vangen binnen het eigen gezin. Vaak een uitstekende oplossing voor een sociale hond of voor een dier dat medicatie nodig heeft. Wel even nagaan of het mogelijk is om het dier zijn gewone voeding te geven. Informeer je goed over de werkwijze van de petsitter.

Pension

Een goed pension kiezen, is niet eenvoudig, te meer daar de behoeften nogal verschillend zijn van dier tot dier. Voor een dier met scheidingsangst bvb kan beter een andere oplossing gezocht worden. Soms is de ruimte te krap, is er geen mogelijkheid zich even af te sluiten van de omgeving en zorgt de aanwezigheid van de andere dieren voor een permanente stress. Sommige pensions hanteren een groepshuisvesting, wat zeker voordelen kan bieden, op voorwaarde dat de inrichting voldoende respect heeft voor de normale behoeften van de dieren, strikte vaccinatie-eisen hanteert en quarantainefaciliteiten heeft mocht een dier onverhoopt ziek worden tijdens het verblijf. Bezoek het pension vooraf en win alle nuttige informatie in (zie checklist). Reserveer tijdig, want pensions zijn vaak maanden op voorhand vol geboekt, vooral in de vakantieperiode. Behandel je dier zeker tegen vlooien en teken, een paar dagen voor het naar het pension gaat.

Checklist pension:

  • Hoe hygiënisch is het pension?
  • Binnenverblijf: over hoeveel oppervlakte beschikken de dieren en hoe ziet de verblijfsruimte eruit?
  • Buitenverblijf: is er toegang tot buitenbeloop, hoeveel uren per dag?
  • Als je meerdere dieren hebt, kunnen ze samen zitten?
  • Hoe worden de dieren verzorgd? Is er tijd voor individuele aandacht voor het dier?
  • Kan je je eigen voer en speelgoed meenemen?
  • Biedt het pension ‘verzorging op maat’? Dienen ze eventuele medicatie toe?
  • Komt er regelmatig een dierenarts over de vloer en wie is die dierenarts?
  • Welke procedure hanteert het pension als een dier ziek wordt? Is er mogelijkheid om de eigen dierenarts te contacteren?
  • Welke eisen stelt het pension met betrekking tot de entingen? Parvo, Carré en kennelhoest voor honden, parvo en niesziekte bij de kat zijn toch basisvereisten die ook garantie bieden voor de gezondheid van je eigen dier.

Checklist instructiebrief oppasser:

  • Welke voeding moet het dier hebben, in welke hoeveelheid en hoe vaak?
  • Wat met het drinken?
  • Welke specifieke verzorging heeft het dier nodig (borstelen, uitlaten,...)?
  • Hoe wordt de kattenbak ververst?
  • Moet medicatie toegediend worden?
  • Waar staan de voorraden?
  • Wat moet gebeuren als het dier ziek wordt? Laat zeker het telefoonnummer van je dierenarts achter. Wil je meteen op de hoogte gebracht worden? Maak ook goede afspraken over de ziektekosten die mogen gemaakt worden.
  • Wat moet gebeuren als het dier onverhoopt overlijdt? Wil je meteen op de hoogte gebracht worden? Wat moet met het lijkje gebeuren?
  • Wens je een telefoonnummer achter te laten voor spoedgevallen? Laat eventueel ook een telefoonnummer achter van een goede vriend of een familielid, mocht je zelf niet bereikbaar zijn.
DAP Iscavets

Website designed by Designproject.be

Wettelijke vermeldingen |

Privacyverklaring